WANNEER JE EEN NEGER BENT VAN GEBOORTE

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

WANNEER JE EEN NEGER BENT VAN GEBOORTE

Zeg me eerlijk ? Is negerschap of blankdom een keuze ? Of is het een natuurlijk, dus god gegeven feit dat je als neger, blanke, chinoïde of mediteranee  type mens geboren wordt. Met de nadruk op geboren worden.

Welk mens kan met recht zeggen dat hij of zij uit vrije keus geboren is als en in welk nest hij/zij dat verkoos !

Ik ben als negerin geboren, dat is als  ik op mijn huidskleur en haartype wordt gecategoriseerd. In werkelijkheid besta ik uit minstens 3 andere menstypen maar dat even terzijde. Ik ben dus als neger geboren. Wat kom ik aantreffen na de jaren der groei en  op de  tijden der wasdom : Ik mag vooral geen neger zijn. Met de nadruk op zijn. Want dat ik het ben is een voldongen feit. Wat is een neger in mijn ogen ? Iemand met de uiterlijke kenmerken die ik met het negeroïde ras heb leren associëren zoals een  donkere huidskleur, kroes haar, een dikke bil, een behoorlijke dij- en borstpartij en  een brede platte neus , volle lippen en zwarte ogen.

Qua gedrag heb ik een neger leren kwalificeren als lui, luidruchtig, hyper seksueel , belust op feesten  en vooral belust op het uitgeven van geld en dus absoluut niet spaarzaam. Dat heb ik echt geleerd op school, in Suriname, door Surinaamse leraren doorgegeven, uit door Suriname goedgekeurde boeken.

Is dat niet vreselijk, dacht ik bij mezelf en voelde me echt zo een lui, vet, onbenul van een varken. Tot ik me realiseerde dat ik in Suriname woonde (toen en nu).

Wat zei de les over andere rassen ? De grootste counter groep van de negers in Suriname , de Hindustanen waren ijverig, spaarzaam, lijdzaam en vooruitstrevend. Ik meteen onderzoeken als ik misschien ook Hindustaans ‘bloed’ heb want zo ben ik ook wel een beetje. Omdat mijn voorouders weinig gelegenheid, tijd en vrijheid hadden om hun wederwaardigheden  in schrift voor ons achter te laten moet je naar veel van de werkelijke historie gissen. Dat de blanken zichzelf als superieur in intelligentie en fysiek  brandmerken en alom positief uitkomen in de rassen enquêtes was al gauw een duidelijk feit voor mij. Zo ben ik ook een beetje dacht, ik heb vast ook blank bloed. Fucking slavenhouder, was mijn voormoeder toch seksueel misbruikt. Ja, er was blank bloed. Ik begon mijn lijf te herevalueren. Hoe steekt mijn lichaam in elkaar vroeg ik aan de spiegel. Nou, dijen , niet zoveel maar toch aanwezig, billen, totaal absent, neus, nogal recht, lippen, wel, maar niet te vol, ogen: : amandelvormig ?

Chinees  ? kleur, niet te zwart maar ook niet lichtkleurig, borsten, jawel  !!! kleur ogen : donkerbruin.

Maar, hoe moet ik mezelf zien dan. Ik pas in geen enkele categorie maar vanwege een groot deel van mijn afkomst pas ik het meest bij de negers. En laat de neger nou net het slechts uitkomen bij de uitkomst.

 1. blanke
 2. chinees
 3. hindustaan
 4. arabier
 5. indiaan
 6. (missing link)
 7. mulat
 8. kasties
 9. mesties
 10. kaboeger
 11. creool
 12. (missing link)
 13. (missing link)
 14. neger

Wie wil er in zijn right mind nog neger zijn in de wereld waarin het wat schijnt uit te maken in welk nest je land.

Wat je verder als mens inhoud ,wordt ondergeschikt gemaakt aan je afkomst. Ja, je kan wel razend intelligent zijn, maar vanwege je slome uiterlijk zal je nooit een rijke man bekoren dus zal je nooit de leider zijn. Je plaats wordt bepaald naar uiterlijk. De weg naar waardering van het innerlijk van de medemens is voor veel mensen lang en soms oneindig omdat ze zich niet over de uitslagen van de rassen  enquêtes heen kunnen zetten.

Maar om bij mezelf te blijven en anderen niet te gaan uitmaken voor discriminatie sport beoefenaars. Ik wist nog steeds niet als ik als individu wel paste in één of ander gepredestineerd pakket ? Één ding wist ik, ik was geboren in Suriname , op die en die dag, in dit en dat ziekenhuis. Uit wie ik precies kom, wordt me steeds duidelijker omdat ik haar en zijn duidelijke kenmerken in mijn wezen meedraag. In Suriname zijn er meer als mij, de meer-rassigen die nergens onder vallen en alleen op hun innerlijk kunnen bouwen om persoonlijke acceptatie van zichzelf en door anderen te bereiken. Ze hebben geen bepaalde rechten, horen bij geen enkele groep helemaal thuis en zijn met recht een nieuw uniek mensenras te noemen die zich onderscheidt door haar verscheidenheid.

Maar dan mijn haren ? Kan ik als kroesharige door het leven gaan of moet ik mij aan het algemeen lot der kroes harigen onderwerpen en mijn haren glad 

maken  ? Nee, ik zou daarmee aan mijn maker minachting voor de creatie tonen en ontevredenheid over de beslissing mij met kroes haar geboren te laten worden . Ik zal dus de neiging weerstaan de weg van de gladheid te betreden en mij richten op het verstaan van mijn haar. Alvast heb ik veel haren, dat is een teken van kracht en wijsheid. Het haar zit stevig aan de hoofdhuid, dat duidt op gezondheid. Het haar groeit en glanst van links naar rechts. Hmmm, ik zie er niets negatiefs aan, dus waarom zou ik het moedwillig vernietigen onder het mom van het hebben van een vrije keuze wat betreft het uiterlijk ? En dat terwijl ik er juist achter ben dat het uiterlijk van een mens, alles behalve een vrije keus is want niemand kiest waar en hoe hij/zij geboren wordt. Toen ik tot deze conclusie gekomen was ging ik eens rondkijken van wat anderen van hun uiterlijk vonden. Zoals ik ontdekte, wilden weinig mensen  met heel hun hart en ziel neger zijn. En degenen die teveel negeriode kenmerken hadden om het negerschap te ontkennen of te  verzwakken  en dus hun neger zijn moesten erkennen, die hadden vooral erg veel moeite daarmee. Hun haar was hard, ze waren zwart, ze waren dik en als ze dansen of lopen mag hun bil niet teveel ‘schudden ‘. Hun haar groeide niet zo lang dus verlengen ze hun haar met pruiken. Huid en haren worden gebleekt en vooral de houding en het gedrag moeten zo contra neger mogelijk zijn.. Wat ontdekte ik ?

Ze proberen als een blanke te zijn. Natuurlijk, het gladmaken van het haar, het zoeken naar voldoening in een blanke werkelijkheid. Als blanke vrouwen mini dragen, doen neger vrouwen dat ook. Als blanke vrouwen make-up gebruiken, doen neger vrouwen dat ook. Als blanke mensen hun haren verven en blonderen en hairextensions dragen. Wat denk je dat ik zie ? Precies, tout les negres le fait le meme chose. Qui

curieus ! Maar natuurlijk, in de rassen enquêtes is blank zijn het summum van menszijn. Be perfect, be white. Hoe komt het dacht ik nog ? Oja, christendom en de bijbel and slavery and all that. Dus ging ik gauw verder zoeken naar mijn eigen roots. Ik ben een Surinamer. Vanwege mijn raciale achtergrond had ik nergens anders in deze vorm kunnen ontstaan. Ik ben blij dat ik Surinamer ben want ik kom voort uit een grootse geschiedenis en ik leef in een zeer leefbaar land. Tenminste cultureel/ natuurlijk gezien. Ik wenste dat meer mensen zichzelf duidelijk wilden beschouwen en tot allerlei verheugende en verheffende conclusies zouden komen .

Een sound advies: je hoeft niet via het christendom te zijn om een volwaardig, gezond en gelukkig mens te zijn in deze wereld. En rassen ? Ach, dat was een hitlijst van de blanken om voor zichzelf hun lust tot domineren en veroveren te verklaren. Ik kan helaas nog steeds niet in deze leugen geloven want ik vind overal bewijzen van het tegendeel.

Soso lobi

© Arlette Codfried

6-11-2003

 

Print Email